Admin Umeå

Att välja rätt tekanna

Att brygga te i tekanna är för den inbitna tedrickaren en ceremoni i sig. Det ger den där extra mysiga känslan och njutningen samtidigt som det även är väldigt praktiskt om du som vi vanligen dricker mer än en tekopp. Dessutom är tekannan även ett bra sätt att hålla teet varmt så att te stunden kan pågå i stilla ro. Men vilken tekanna passar just dig? Nedan har vi listat några saker att ha i åtanke när du väljer just din tekanna.

Fyra val är av vikt när du ska välja din tekanna, material, storlek, form samt kvalitet. Tekannor görs idag av flertalet olika material till exempel lera, porslin, metall, emaljerat järn och glas. Vilket material som passar dig avgörs till stor del av vilken eller vilka typer av te du föredrar att dricka.

Lertekannan är känd som minnes-tekannan då dessa när de är fyllda med varmt te absorberar teets tanniner och även en del av aromen. Detta gör att den som gärna håller sig till en ”te-familj” ex. svart te, oolong te eller pu er te passar att använda sig av denna tekanna då dess minnesförmåga gör att smakerna framhävs allt eftersom tekannan används. Porslinstekannan däremot är med sitt glatta material känd för kvalitet och delikatesser. Den passar alla typer av teer men är framför allt även att föredra till mer subtila teer så som det vita eller gröna teet. Metall tekannan finns i många varianter och kvaliteter den passar bra till att brygga mynta te men nackdelen med detta material är att det kan avge en viss metallisk smak och de mer subtila teerna kommer därav inte till sin rätt i detta material. Den emaljerade järnkannan är även den tack vare sin emaljering mycket användbar. Den är lätt att hålla ren och håller värmen mycket bra. Till sist har vi då glastekannan som har samma fördelar som porlinstekannan och ger stor möjlighet till variation samt neutral då den inte tar åt sig smak från tidigare bryggningar. Ytterligare en fördel är lyxen av att se tebladen dansa runt i tekannan under tiden du brygger ditt te.

Vid val av storlek bör man tänka på att inte välja för stor tekanna, vissa påstår till och med att ju mindre tekanna, desto bättre te. Men självklart ska det också vara funktionellt, är ni många som dricker samtidigt och gärna i stora tekoppar välj då den storlek som passar er. Däremot om man ofta dricker de mer finkänsliga och delikata teerna som passar bättre att bryggas i små mängder så kan det vara fördelaktigt att välja något i den mindre storleken.

Formen på din tekanna skall passa dig och ditt behov, välj en tekanna som du tycker är lätt i handen med ett handtag som du trivs med. Tänk därför på att alltid testa lyfta och känna på tekannan innan du gör ditt val.

Tekannor kommer i många former och kvaliteter. En bra tekanna åldras väl och kan användas i många år. Något att ha i åtanke där är att om man väljer att köpa de billigare varianterna som finns av lera- och järnkannor så riskerar man att få en kanna som slits och bryts ner alldeles för snabbt.