Admin Umeå

Baka med Matcha

Matcha - stenmalet grönt te av hög kvalitet! Den gröna drycken har anor redan från 1400-talet då kinesiska munkar spred drycken vidare till Japan där dess traditionella teceremoni sedan utvecklades. Idag är matcha en mycket populär hälsodryck runt om i världen. Matcha har en fin lite sötare smak av grönt te och brukar även beskrivas som smak av umami, den femte av våra grundsmaker.

Förutom att att avnjuta matcha som en god dryck kan man även med fördel använda den till bakning. Matcha ger en ny dimension och spännande smaksättning till dina bakverk. Vi har testat att göra matcha shortbreads. Till kakorna har vi använt vårt ekologiska beginners matcha. Kakorna smakar sött med intensiv smak av grönt te. Ett måste för den inbitna teälskaren! Du hittar vårt utbud av matcha här.


Recept Matcha Shortbread
Ca 25 stycken kakor

 

Ingredienser

4 dl vetemjöl
15 gram matcha
170 gram smör
En nypa salt
2 dl florsocker
2 äggulor

Gör såhär:

1. Sikta ner matcha och vetemjöl i en skål för att undvika klumpar och ojämnheter. 
2. Blanda smör, salt och florsocker till en jämn smet i en annan skål. Tillsätt sedan äggulorna.
3. Tillsätt lite i taget av matcha och mjölblandningen till den andra blandningen med florsocker och smör. Rör om till en formbar deg. 
4. Rulla degen i en längd och plasta in rullen. Placera degen i kylskåp ca 1-2 timmar. 
5. Sätt ugnen på 175 grader. Ta ut degen och skär i den i  2.5 cm tjocka bitar. Placera dem sedan på en plåt och grädda i ugnen ca 15 minuter. Ta ut kakorna när dem fått lätt gyllenbruna kanter. 
6. Servera kakorna med dit favorit te! 

Tips! 
Tillsätt  lite nötter i degen eller smält choklad ovanpå kakorna om du vill vara lite extra kreativ!