Johanna Ekenberg

Upptäck Oolong te!

Det anrika oolong teet med dess komplexa smak och karaktär.

Vad menas med Oolong te?
Oolong är ett halvoxiderat te och ligger någonstans mittemellan svart och grönt te. Men även här finns det variationer mellan olika typer av oolong te beroende på hur mycket eller lite man har oxiderat teet. Ljusare Oolong te har man oxiderat ungefär 15-20% och mörkare oolong ligger någonstans kring 80%. Processen ser alltså ut så att efter man plockat och valt ut de finaste tebladen oxiderar man teet och därefter avbryts processen genom att ånga tebladen. Slutligen rullas och torkas tebladen. Det är den här mer avancerade processen som gör att oolong teet får dess komplexa och karaktäristiska smak.

Ursprung
Oolong har odlats i Kina sedan över 400 år tillbaka. Teet växte sedan i populäritet under 1800-talet då man i Taiwan odlade teet på högre höjd vilket gav en annan smak och karaktär i jämförelse med det kinesiska oolong teet. Idag odlar man oolong på flera platser i världen som exempelvis i Japan och Taiwan. 

Hälsoeffekter
Förutom att njuta av den goda smaken av en kopp oolong te kan du även ta del utav en rad positiva hälsoeffekter från teet. Oolong är rikt på antioxidanter vilket stärker kroppens immunförsvar. Teet innehåller också flera nyttiga vitaminer och mineraler som exempelvis kalium, kalcium och magnesium. Oolong sägs även ha positiva effekter på matsmältningen tack vare enzymet polyfenol. Teet anses även kunna motverka högt blodtryck och stabilisera blodsocker nivåerna. 

Våra Oolong teer
Hos oss hittar du några utvalda Ooling teer från Taiwan och Vietnam. Formosa fine Oolong (Formosa som är ett gammalt namn på den kinesiska ön Taiwan) ett mörkar oolong te med kraftigare söt och nötig karaktär. Imperial Oolong ett ljusare oolong te av högsta kvalitet från Vietnam med milda och sötare toner. Därefter finner du Milky Oolong ett ljusare oolong te ångat i mjölk som ger teet en sötare och len smak. Slutligen vårt senaste nyhet Oolong hallon, ett mörkare smaksatt oolong med hallon, rosor och blåklint. 

Brygga Oolong
Brygg ditt oolong te på färskt vatten runt 85-95 grader. Dosera ca 1,5 tesked per kopp (2dl). Låt teet dra ungefär 3-4 minuter. Bladen går att lägga direkt i koppen eller i tesil och kan med fördel bryggas fler än en gång.