Johanna Ekenberg

Uppiggande matcha te

Upptäck det gröna matcha teet och dess hälsosamma effekter.

Varför du skall dricka Matcha te
Matcha består av grönt finmalet te med ursprung från Kina men har därefter spridits vidare till den Japanska teceremonin. Tebladen mals ner genom stenmalning och man använder endast de finaste tebladen till detta. I och med den höga kvaliteten på teet och genom att man dricker upp de pulveriserade bladen får drycken en väldigt kraftig och intensiv smak. 

Matcha bidrar till positiva effekter på hälsan bland annat tack vare dess höga halt av antioxidanter. Om man jämför exempelvis med blåbär så har matha te ett antioxidant värde på på 1400 enheter i jämförelse med svenska blåbär som ligger på 93 enheter. Matcha är även rikt på ett ämne kallat polyfenol som anses kunna motverka en rad sjukdomar, stimulera ämnesomsättningen samt verka positivt mot åldrande.

Uppiggande effekt
Matcha te inehåller ungefär tre gånger så mycket koffein som kaffe men trots detta får du en mjukare uppiggande effekt av matcha te tack vare ämnet L-theanin som gör att koffeinet sprider sig långsammare i kroppen. Detta gör alltså att du får en mer långvarig uppiggande effekt av matcha än kaffe. 

Hur du dricker ditt matcha te
Traditionsenligt dricker man matcha ur en matcha skål men det går givetvis bra att dricka teet i en större kopp. Du tillsätter matcha teet i skålen, häller på varmt vatten och rör om med hjälp av en matcha visp tills du uppnått får ett fint skum. 

Temperatur: 75-80°
Dosering: 1,5 g matcha/kopp eller skål